Om ordens betydelse 4

Otrygg

Otrygg är ett ord som politiker och tjänstemän brukar använda för att beskriva parker, grönområden och folktomma platser. Om platsen inte kan kallas otrygg sägs istället att den "upplevs som otrygg". Gemensamt för alla de här platserna är att politikerna vill bygga nya hus där. Nya hus och fler människor anses skapa trygghet. Men vi ska komma ihåg att det är de livliga torgen Medborgarplatsen och Stureplan som är de mest våldsdrabbade platserna i Stockholm. Det är människor som begår våldsbrott inte buskar och träd. Att kalla en plats otrygg är bara ett svepskäl för att kunna bygga. Numera används ordet så ofta att människor skrattar åt politiker som säger det.


Pocketpark

I takt med att "otrygga" parker och grönområden byggs bort ökar trycket på de parker som blir kvar. Eftersom Stockholm ska vara en grön stad och alla ska ha nära till en park har det nya ordet pocketpark införts. Det är en liten, ibland tillfällig, yta med gräs, träd och buskar tillsammans med tex bänkar eller en klätterställning för barn. Det som för tio år sedan hade kallats plantering eller lekplats kallas idag för pocketpark.


Grönkompensering

Jag har tidigare nämnt ordet grönkompensering flera gånger. Det är när en park eller något annat större eller mindre naturområde bebyggs som de boende och deras område grönkompenseras. Det låter som att de kompenseras för en förlust men det är sällan så bra. I själva verket är grönkompensering ett vilseledande ord. Det handlar ofta om att genomföra sådant som ändå måste göras oavsett om det byggs i närheten eller inte, tex att rusta upp en lekplats eller ett slitet torg. Sånt vi betalar skatt för att det ska göras.


Kommentarer
Postat av: Li Södermark

Andra nyspråksord är Mötesplats. Världsklass och Förbifart. Hur kommer det sig att politikerna inte vitnar till aska av skam?

2012-11-19 @ 13:41:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0