Håll rätt på begreppen - Vad är Stockholm?

Det råder i många fall oklarhet om vad som menas med Stockholm. När det rapporteras att Stockholms befolkning växer med 35 000 - 40 000 personer per år är det Stockholms Län som avses. I samband med det brukar politiker från Stockholms Stad, alltså kommunen, få uttala sig om bostadsbristen. Det är väldigt sällan som politiker från tex Danderyd eller Lidingö gör motsvarande uttalanden. Som svar på den kraftiga befolkningstillväxten vill politikerna i Stockholms stadshus bygga 100 000 bostäder fram till år 2030. Men då gäller det bara Stockholms Stad, inte länets övriga kommuner. Bostadsbyggande i tex Solna och Järfälla räknas inte in i den siffran. Att blanda begreppen mellan län och kommun är som att jämföra äpplen och päron.


Stockholms Län med Stockholms Stad markerad. Bild från Wikipedia.
Förvirringen blir inte mindre av att media också blandar begreppen hur som helst. Ofta refereras det tex till "Kista utanför Stockholm" trots att Kista ligger inom Stockholms Stads gränser. På en direkt fråga i en insändare svarade Dagens Nyheter att de i vissa fall betraktar allt ända bort till Örebro som Stockholm. Då är det märkligt att när samma tidning testade mobilhastigheten i 3G-näten i Stockholm så genomfördes testet bara i Stockholms innerstad, inte ens närförorterna var med.

I många fall råder direkt okunskap om vad som är Stockholms Stad, Stockholms Län och skillnaden där emellan. En person bosatt i Bromma sa sig bo i en av Stockholms kranskommuner. Det påpekades försynt att Bromma tillhör Stockholm, kommunen alltså.

Det är egentligen inte så konstigt att folk inte vet var gränserna går. De syns ju oftast inte mer än som en skylt bredvid vägen och även i centrala Stockholm är man ofta nära kommungränsen. Befinner man sig vid Slussen och tittar österut så ser man Nacka kommun och står man på St:Eriksbron och tittar på Karlbergs slott på andra sidan vattnet ser man på Solna.

Stockholms Län består av 26 kommuner där Stockholms Stad är en. I vissa fall spelar det ingen roll vilken kommun man bor i. Det är många som bor i en kommun och arbetar i en annan. Men varje enskild kommun styr mycket i sin invånares liv. Det gäller så vitt skilda saker som stadsbyggnad, skolor, sophämtning och hur mycket skatt vi betalar. I media talas det mycket om vilka beslut som fattas i Stockholms stadshus men de påverkar inte invånarna i Värmdö och Norrtälje. Att veta i vilken kommun man bor i är därför viktigt.
 
Men medan vissa inte har en aning om ifall de bor i Stockholms Stad eller någon av länets andra kommuner vet andra exakt var de hör hemma. Jag ringde för en tid sedan till en vän som flyttat. När jag frågade om det var i Sundbyberg han bodde numera låtsades han bli ilsken.

- Nej, för he***te! Jag bor i Solna!

Till saken hör att gränsen mellan Solna och Sundbyberg går rakt genom hans hus. Men adressen är Solna.

Kommentarer
Postat av: KeMia

Äntligen! Visst är det hopplöst att inte ens media kan hålla isär vad som är vad!
Och jag tycker oftast att man inte ens lyfter blicken från sitt eget innerstadsperspektiv!

2013-02-13 @ 18:22:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0