Aspuddens skolgård

Aspudden står inför en rejäl förtätning där mängder med nya bostadshus, förskolor och skolor ska byggas. Det väcker naturligtvis protester från de som redan bor där. En plats har orsakat extra mycket upprördhet och det är det lilla området som ligger mellan Aspuddens skola och Blommenbergsvägen. Här planeras nya bostadshus. Orsaken till protesterna är att området används av skolans över 1000 elever som en del av skolgården. Formellt tillhör inte området skolan men eleverna rör sig naturligt där ändå på sina raster och de flesta ser det som en del av skolgården.

Det är ett typiskt innerstadsperspektiv att inte betrakta skogsdungen som en del av skolgården. Innerstadens skolgårdar är en hård yta omgiven av ett staket eller en mur. Utanför området är gator med bilar och där ska barnen inte vara. I förorterna fungerar det på ett annat sätt. Ett område med träd precis bredvid skolans område blir för eleverna en lika självklar del att röra sig på som skolans fotbollsplan. Det här området används också av fritidshem och daghem i närheten. På andra sidan Blommenbergsvägen planeras dessutom också för ny bostadsbebyggelse.

 
Stadsbyggnadskontorets översiktsplan över planerad bebyggelse i Aspuden och Hägersten. Aspuddens Skola har jag markerat med en röd cirkel. (Klicka på bilden för större format.)

Det är inte första gången området står inför hotet att bebyggas och det har faktiskt redan gjort. För några år sedan byggdes tre bostadshus i en del av området. Då skulle också hela området bebyggas men den gången gjorde Stadsbyggnadskontoret den ovanliga åtgärden att beställa en lekutredning för att undersöka var barnen rörde sig. Utredningen genomfördes i oktober 2005 av forskare från Stockholms Universitet och resultatet visade att området användes flitigt av skolans elever och att naturmark uppskattades särskilt mycket av dem. Resultatet av utredningen tillsammans med protester gjorde att planen den gången bantades från fem till tre hus.


Aspuddens Skola, januari 2013 (Klicka på bilden för större format)

 
Vänster bild: Ett av de tre nybyggda husen vid skolgården och den yta som nu också ska bebyggas.
Höger bild: Spår efter barnens lek med fritidshemmet Hövdingagården i bakgrunden.
Januari 2013. (Klicka på bilderna för större format)

Varför tas det ingen hänsyn till utredningen nu? Det finns ingen anledning att tro att barnen skulle leka på ett annat sätt nu än när lekutredningen gjordes för bara drygt sju år sedan. Behovet av utrymme på rasterna har dessutom ökat eftersom antalet elever i skolan har blivit större sedan dess. Men nu när det enda som räknas är att bygga nya bostäder väger utredningens resultat lätt och tidigare erfarenheter har inget värde.

Kommentarer
Postat av: Walter

Hela Hägersten, eller snarare hela Söderort står inför en gigantisk förtätning...
Här är en video i ämnet,som även finns på Stockholm stads hemsida, om visionen som är en del av Vision 2030.
http://www.youtube.com/watch?v=P0Dl_QIPnwE

2013-08-29 @ 11:51:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0