Urban Escape - En stor svart låda

Kvarteren runt Sergels torg och Brunkebergs torg har länge varit en stor byggarbetsplats och är det till stor del fortfarande. Vissa delar har blivit färdiga och resultatet förskräcker.
Misstagen från Normalmsregleringen har upprepats och förstärkts.​ Den storskaliga miljön har blivit ännu mer storskalig.

Det är AMF Fastigheter som står bakom omvandlingen av Stockholms nya citykvarter med det engelska namnet "Urban Escape", det största stadsutvecklingsprojektet i innerstaden på flera decennier.

Det handlar om fem hus, fyra gator och två torg som enligt projektet egen hemsida ska vara en plats där människor kan mötas, bli inspirerade och tänka nytt. Urban Escape ska också vara ”den tredje platsen, den gränslösa miljö som vi hittar mellan vårt hem och den klassiska arbetsplatsen". Okej?​

Det hela tog sin början när Swedbank lämnade sitt kontor i fastigheten Trollhättan 33 vid Brunkebergstorg och har inneburit stora rivningar, om och påbyggnader. Det färdiga resultatet ska innehålla två livsstilshotell, mängder av kontor, restauranger och naturligtvis Gallerian.


Swedbanks tidigare kontor (Trollhättan 33) till höger i bild har byggst på med tre våningar.

Det tidigare Swedbank-kontoret från 1970-talets mitt har byggts på med tre våningar. Det gör att det redan mörka och inträngda Brunkebergstorg blivit ännu mörkare. Även en strålande solig dag ligger större delen​ av torget i skugga. Taklandskapet på fastigheterna Trollhättan 30, 31 och 33 kallas tillsammans för Rooftop och på Trollhättan 33s påbyggnad finns bland annat en ny takbar. Politikernas ambition var att skapa mer folkliv på Brunkebergstorg men hur en takbar löser det förstår jag inte. Då är ju människorna på taket och inte på torget.​


Trots en solig dag ligger större delen av Brunkebergstorg i skugga.

I korsningen Hamngatan-Regeringsgatan står nu den nya delen av Gallerian klar, en byggnad betydligt större än den tidigare.

Projektet har kostat över 5 miljarder kronor rapporterar SVT i något som mest liknar en förklädd reklamtext på nyhetsplats. ​Det har också varit en av de största rivningarna i Stockholm City sedan 1970-talet. Satsningen sägs skapa trygghet i området men har så klart också ökat den uthyrningsbara ytan i ett av Stockholms mest centrala och attraktiva lägen.​


Den nybyggda delen av Gallerian, April 2019

Arkitekturen med levande växter och grönska ska sudda ut gränsen mellan ute och inne. Men det gäller tydligen bara på insidan för från utsidan är gränsen mycket tydlig. Det går inte att se in genom glasfasaden och den nya byggnaden liknar mest en stor svart låda. Precis som mycket annat nuförtiden. För 5 miljarder kronor hade jag väntat mig lite mer.​

Kommentarer
Postat av: Simon

Ett av de stora misstagen som gjordes under Norrmalsmregleringen var att man endast byggde för en primär funktion i City - kontor - vilket gjorde att stora delar av city var folktomt efter kl 17. Du känner säkert till detta men mono-funktionaliteten är en stor anledning till att Brunkebergstorg, sergelstorg och Malmskillnadsgatan blev så otrygga som det blev.


Du glömmer att nämna den funktionsblandning som nu byggs i city. Livet kommer återvänd till city och droghandeln/prostitution men kommer sakteligen försvinna. Trygghet skapas av funktionsblandning, inte av ett soligt torg. I en mono-funktionell stad kan ett soligt torg inte göra stor skillnad.

Området är fortfarande en byggarbetsplats - vänta 10 år innan du fäller din dom

2019-05-17 @ 07:03:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0