Unika graffitimålningar hotas att förstöras

I Stockholm finns flera kända graffitimålningar. Två av de största och äldsta är Highway i Rågsved och Fascinate i Bromsten som båda har ett kulturhistoriskt värde. De är med sin ålder och storlek unika och är några av världens äldsta graffitimålningar. Men nu hotas de båda målningarna av förstörelse eftersom det finns en ovilja från ansvarigt håll att rädda dem.

Låt mig inleda det är inlägget med att tydliggöra att jag gör skillnad på klotter och graffiti. Jag avskyr klotter och skadegörelse men har inget emot lagliga och välgjorda graffitimålningar. Tvärt om anser jag att de kan liva upp väggar som annars hade varit tomma och tråkiga. Men som sagt, det ska vara lagliga målningar som tillför ett estetiskt värde. Precis som inom alla konstformer finns det bra och dåliga exempel.

I Stockholms finns flera berömda graffitimålningar. Två av dem heter Highway och Fascinate som var och en täcker en hel väg. Highway målades i Rågsveds centrum 1989 av en grupp kallad Still Heavens Only Force och är en av världens äldsta graffitimålningar och har därmed ett kulturhistoriskt värde. Graffiti är till sin natur en flyktig konstform där målningarna inte finns kvar särskilt länge och att den här har funnit kvar i över 30 år är unikt. Det blev en stor nyhet när delar av Highway av misstag målades över i augusti 2019. Det var klotter på en vägg som skulle målas över och den som utförde måleriarbetet hade missuppfattat vilken vägg det handlade om. Snabbt drogs en räddningsaktion igång men den blå färgen är trots det fortfarande kvar. Stadsbyggnadskontoret har kommit fram till att övermålningen krävde bygglov. Istället för att rätta sitt misstag och rädda målningen vill fastighetsägaren Rågsved Fastighets AB återställa väggen så som den såg ut innan Highway skapades, dvs måla över och förstöra också det som återstår av den.


Graffitimålningen Highway i Rågsved. Arkivbild Februari 2014


Den del av graffitimålningen som nu målats över. Arkivbild Februari 2014


Den delvis övermålade graffitimålningen i Augusti 2019

Fascinate finns i Bromstens industriområde där det nu pågår arbete med att bygga mängder av nya bostäder. Målningen är kulturmärkt, faktiskt Sveriges enda kulturmärkta graffitimålning. Den målades precis som Highway 1989 men av Circle (Patrik Malbeck) och Tariq (Tarik Saleh). Den senare är nu en känd filmregissör med flera prisbelönta filmer bakom sig. Det har hela tiden sagts att Fascinate ska bevaras när bostäder byggs på platsen. Byggnaden är riven men väggen med målningen finns kvar och har stagats upp. Nu anser exploateringskontoret att det blir för svår att spara målningen och väggen och den 23 april röstade politikerna i exploateringsnämnden igenom att den ska rivas. Om de saknar kunskap att spara en vägg borde de ha sparat en större del av huset. Istället för att lösa den uppgift de hade, att bevara målningen, vill de riva väggen och sätta upp ett foto av målningen i en gångtunnel. Jag kan bara hålla med Tarik Saleh som i Sveriges Televisions rapporterings sa att "det känns som ytterligare en dålig idé från folk med jättemycket dåliga idéer".


Graffitimålningen Fascinate i Bromsten. Arkivbild April 2014

Nu riskerar alltså Stockholm att förlora två unika och kulturhistoriskt värdefulla målningar. Målningar som gett respektive stadsdel en identitet. Är det för att de är från 1980-talet och inte från 1880-talet som de inte anses värda att spara? Är det fel konstnärer? Hade målningar av tex Carl Larsson, Bruno Liljefors eller kanske Pablo Picasso behandlats på samma sätt? Eller är det så enkelt att de ansvariga saknar kunskap om graffitti och därför inte har intresse att bevara målningarna? Det man inte kan något om tenderar man heller inte att bry sig om. Då blir bevarandet av målningarna bara ett problem och en kostnad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0