Legendarisk musikstudio hotas av rivning

I Skärmarbrink ligger en legendarisk musikstudio där många kända artister spelat in sin musik. Studion är i högsta grad aktiv och används flitigt av både svenska och internationella artister. Men fastighetsägaren vill riva byggnaden för att istället bygga bostadsrätter. Politikerna ser ut att gå dem till mötes vilket riskerar att slå undan benen för en viktig del av Stockholms musikindustri.

Alldeles bredvid Skärmarbrinks tunnelbanestation ligger Baggpipe musikstudio. Den ligger i en vinkelbyggnad i en diskret funkisstil sammanbyggd med ett bostadshus i tre våningar med hyresrätter. Båda byggnaderna uppfördes 1939 efter ritningar av arkitekterna Olof Pettersson och Sture Frölén. De är gulklassade av Stockholms stadsmuseum. Vinkelbyggnaden var ursprungligen en biograf med namnet Kaza. Den stängde 1965 och byggdes några år senare om till musikinspelningsstudio för skivbolaget EMI. I folkmun kallas studion fortfarande för EMI-studion även om den numera heter Baggpipe Studios.


Entrén till studion, Januari 2021


Studion tillsammans med det sammanbyggda hyreshuset, Januari 2021. 

Fastighetsägaren vill riva vinkelbyggnaden med studion och istället bygga ett flerbostadshus med 5-7 våningar med ca 40 bostadsrätter. Bolaget har också lämnat in en markanvisningsansökan om att få köpa marken de idag har med tomträtt. Marken ägs idag av Stockholms Stad. Samma fastighetsägare äger också hyreshuset som ligger vägg i vägg med studiobyggnaden, även det med tomträtt. Exploateringsnämnden fattade den 17 december 2020 beslut om att godkänna fastighetsägarens begäran och uppmanade samtidigt Stadsbyggnadsnämnden att inleda arbetet med att ta fram en ny detaljplan. Den nuvarande detaljplanen tillåter inte bostäder på platsen. Fastighetsägaren ska fortsätta att äga det befintliga hyreshuset med tomträtt.

I ett mail till bloggen skriver Alvora Larsdotter från Baggpipe om studion, dess verksamhet och situationen med rivningshotet:

"I den anrika musikstudion har bl.a. ABBA, Roxette, Lady Gaga, Monica Zetterlund, Cornelis Vreeswijk och Evert Taube verkat . Studion är den största i Sverige och har varit en viktig bidragande faktor till ”det svenska musikundret”. Den har ett gott rykte utomlands och både svenska och internationella artister skapar musik här som spelas på dagens hitlistor.

Det är den enda studion i Stockholm, som har kapacitet för större orkesterinspelningar, med all teknik på plats. Rivs fastigheten är det en stor risk att de större orkesterinspelningar, som sker varje månad, kommer att flyttas utomlands. Det är en viktig arbetsplats för ett stort antal personer inom musikindustrin."Studio ett. Foto: Baggpipe Studios


Orkesterinspelning i studion. Foto: John Guthed

Fastighetsägaren vill riva byggnaden och tjäna pengar på projektet. Politikerna går deras ärenden när de nu godkänt markanvisningsansökan och ska starta ett planärende. Det motiveras med att planerna bidrar till att uppfylla staden mål om fler bostäder i kollektivtrafiknära lägen, men de tar ingen som helst hänsyn till den verksamhet som drivs där, de arbetstillfällen den skapar och Stockholms plats i den internationella musikindustrin. Politiker brukar annars vara måna om att få kulturprojekt som film- och musikinspelningar till Sverige och Stockholm och är stolta över Sveriges musikframgångar internationellt. Regeringen har till och med instiftat ett musikpris, Musikexportpriset, för att uppmärksamma den svenska musikexporten. Ska då verkligen Stockholms politiker slå undan benen för en stor del av Stockholms musikindustri och det svenska musikundret?

Kommentarer
Postat av: M1

Alla minns och hyllar 90-talets Cheiron-studio där Max Martin skapade världshits. Den här studion är aktiv nu och minst lika stor. Fastighetsägaren och politiker borde vara oerhört stolta över att något sånt här finns i Stockholm och utnyttja möjligheter till kringaktiviteter.

2021-02-09 @ 11:10:46
Postat av: Alexander

Sveriges politruker har noll respekt för kulturen. Det blev tydligt under coronapandemin hur kulturarbetarna trakkaserades av politrukerna som med skadeglädje tyckte musiker skulle tvingas bort i sviterna av coronarestriktionerna.
Sverige är en borgerlig motsvarighet till Nordkorea

2021-07-15 @ 21:16:04
Postat av: Anonym

Påminner om Ceausescu i gamla Rumänien att riva kulturbyggnader

2021-07-15 @ 21:18:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0