Spånga församlingshus - Viktig mötesplats hotas av rivning

När Svenska kyrkan tappar medlemmar minskar också intäkterna. Församlingarna ser då över möjligheterna att spara pengar. I Spånga har församlingen börjat göra sig av med lokaler och byggnader. Men sparivern påverkar inte bara kyrkan och dess medlemmar utan även lokalsamhället i stort när viktiga mötesplatser riskerar att försvinna.

Svenska kyrkan förlorar medlemmar för varje år som går. Det gäller också Spånga-Kista församling som, trots att antalet medlemmar ökade med ca 70 personer under 2020, räknar med att tappa 5000 medlemmar under en tioårsperiod. Det minskande antalet medlemmar gör att intäkterna blir mindre och för att spara pengar gör sig församlingen av med en del av sina byggnader. Sommaren 2020 såldes Akalla kyrka.


Spånga församlingshus, Oktober 2021

Nästa byggnad församlingen vill göra sig av med är församlingshuset i Spånga centrum. En utredning gjordes som kom fram till att det ekonomiskt bästa alternativet var att riva byggnaden och bygga bostäder istället. Ett nytt församlingshus ska istället byggas vid Spånga kyrka i Tensta. Under 2019 satsades 3 miljoner kr på att utreda och projektera den nybyggnationen. En renovering av församlingshuset beräknas kosta ca 20 miljoner kr under en tioårsperiod. Det anses vara för mycket och under sommaren 2020 lämnades en ansökan in om att få riva byggnaden. Men församlingens tanke är inte att lämna den centrala platsen i Spånga utan ska hyra in sig i mindre lokaler i det nya huset. Planerna har väckt starka protester bland Spångaborna.


En banderoll med protest mot rivningen har satts upp på ett bostadshus mittemot församlingshuset.

Församlingshuset i Spånga byggdes 1959 och är ritat av arkitekterna Sven Backström och Leif Reinius. De är kända för sina många byggnader i Stockholm och de ligger bakom både Vällingby Centrum och Farsta Centrum samt flera bostadshus som tex de s.k. stjärnhusen och terrasshusen i Gröndal. Spånga församlingshus är en låg tegelbyggnad med snedställt tak. Trots den moderna stilen ger entrén med sin långa stentrappa och de intilliggande höga glaspartierna byggnaden ett visst sakralt intryck. Byggnaden är i två plan, en bottenvåning och ett suterrängplan, på ca 750 kvm vardera.

Det här är den enda större byggnaden med lokaler i Spånga centrum anpassade för föreningsverksamhet och publika aktiviteter. Det är inte bara kyrkans verksamhet med konfirmationsundervisning, körsång och öppen förskola m.m. som använder lokalerna. Även andra föreningar hyr in sig i lokalerna och har verksamhet där. Där finns flera stora salar som passar till större sammankomster som tex julavslutningar och föreningsstämmor. Det finns också mindre lokaler som passar till ungdomsverksamhet, utställningar eller julmarknader. Det här är just den typ av mötesplats som politiker i sin retorik ofta säger sig vilja ha. (Men i praktiken menar de oftast caféer med uteservering.) Församlingshuset och de verksamheter som finns där bidrar till ett levande och aktivt centrum. Om stadens politiker säger ja till rivningen förlorar Spånga inte bara en klassisk och för Spångaborna välkänd byggnad utan också möjligheten för flera föreningar att verka och bedriva sin verksamhet.

Kommentarer
Postat av: Aegean College

I know this if off topic but I'm looking into starting
my own weblog and was curious what all is required to get setup?
I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty
penny? I'm not very internet savvy so I'm not 100% sure.

Any recommendations or advice would be greatly appreciated.

Kudos

2022-04-27 @ 00:58:42
URL: http://https://aegeancollege.gr/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0